Kuchenny blat to najistotniejszy element aranżacji kuchni. To na nim wykonywać będziemy wszystkie kuchenne prace. To blat jest najbardziej narażony na zarysowania, wysoką temperaturę, plamy itp. Wybór jest coraz większy. Który więc sprawdzi się w naszej kuchni – podpowiedzi. cz.2
Blaty laminowane
Wykonane są z płyty wiórowej lub mdf pokrytej laminatem HPL, najczęściej wzmocnionym na przedniej krawędzi paskiem płyty HDF. Laminat jest też najczęściej zabezpieczony powłoką antybakteryjną.
HPL – czyli High Pressed Laminate to najprościej mówiąc, kilka warstw papieru rdzeniowego sprasowanego pod dużym ciśnieniem i w wysokiej temperaturze, zaimpregnowanego żywicą fenolową oraz papieru dekoracyjnego pokrytego żywicą melaminową. HDF – czyli high-density fibreboard to płyta meblowa, wiórowa ale o podwyższonej gęstości i twardości.
Blaty laminowane ze względu na praktycznie nieograniczone możliwości druku mogą występować w przeróżnym wzornictwie, strukturach i kolorystyce. Coraz lepiej imitują płyty drewniane, betonowe czy marmurowe. Wzór znajduje się jednak najczęściej z wierzchu i przodu blatu. Część spodnia jest oklejona tylko częściowo. Są łatwe w obróbce i montażu. Dla wielu wzorów można też dopasować laminat HPL, który wykorzystuje się np. do montażu pomiędzy szafkami wiszącymi a blatem. Można też dopasować do niego laminaty frontów kuchennych.Kilka przykładów z szerokiej palety wzorów www.swisskrono.pl
Blaty laminowane występują w kilku szerokościach, długościach, różnym wykonaniu przedniej krawędzi. Najbardziej popularne są blaty o szerokości 60cm, ale mamy też np. charakterystyczne dla marki Ikea 63,5cm, szersze rozwiązanie idealne do wpasowania w parapety okienne, czy do wykonania wyspy 90cm, 120cm. Najbardziej popularna długość blatów laminowanych to 410cm, a grubość to 28mm lub 38mm. Najczęściej spotykana przednia krawędź, występuje obecnie w profilu o promieniu 3mm.
W moich projektach i realizacjach możecie zobaczyć blaty laminowane.
ALE….
Blaty laminowane są wg producentów odporne na wysoką temperaturę (nawet do 180stopni), ale…. Nie polecam stawiania gorących naczyń typu garnek czy patelnia bezpośrednio na nich. Lepiej użyć podkładki, podstawki dedykowanej do tego celu.
Są odporne na zadrapania, szorowanie, takie codzienne użytkowanie, ale…. Nie polecam krojenia bezpośrednio na nich, czyszczenia mocnymi środkami chemicznymi czy ostrymi szczotkami, gąbkami.
Są w pewnym stopniu odporne na działanie wody i pary, ale… Zalecam zabezpieczanie blatu w części nad zmywarką, para z suszenia może spowodować puchnięcie. Warto też bardzo dobrze zabezpieczyć wszystkie krawędzie cięte blatu (np. pod płytą czy zlewozmywakiem). Woda w bezpośrednim kontakcie z odsłoniętą płytą wiórową spowoduje jej pęcznienie.
Blaty są zabezpieczone przed działaniem promieni UV i nie odbarwiają się w kontakcie z żywnością, ale… Raczej nie zostawiałabym na długo kurkumy czy buraczków, gdyż ich doszorowanie, szczególnie na jasnych powierzchniach, może okazać się wyjątkowo trudne.
ZALETY BLATÓW LAMINOWANYCH | WADY BLATÓW LAMINOWANYCH |
Atrakcyjne cenowo Różnorodność wzorów, struktur, szerokości Możliwość dopasowania płyty HPL Łatwy montaż,demontaż, obróbka Łatwe w czyszczeniu, można używać niektórych używać detergentów Nie odbarwiają się pod wpływem promieni UV i pod wpływem żywności czy tłuszczy Odporne na zarysowania, ścieranie Antybakteryjne | Mała odporność na wysokie temperatury Słaba odporność na działanie wody i pary wodnej Łatwe uszkodzenie krawędzi Brak możliwości renowacji Ze względu na duży kontakt z wodą i parą, nie polecam do łazienek Nie zamontujemy zlewu podwieszanego (chyba że Manufaktura Łódź to zrobi) Nie można zamontować płyty grzewczej zlicowanej z blatem |
Blat kompaktowy
Ten rodzaj blatów jest wciąż jeszcze, mniej popularny od pozostałych. Producenci proponują jednak coraz więcej atrakcyjnych wzorów i możliwości. A właśnie te możliwości oraz cena dają warte do rozważenia zastępstwo do blatów kamiennych czy z konglomeratu.
Blaty kompaktowe powstają po sprasowaniu w wysokiej temperaturze i pod wysokim ciśnieniem, kilkudziesięciu warstw papieru z żywicą, tak że stanowią homogeniczną całość. Dzięki temu są odporne na wysoką temperaturę, działanie wody, zadrapanie, ścieranie. Występują także w bardzo dużym wzornictwie, kolorystyce i strukturze zewnętrznej. Niektóre z nich imitują drewno, zachowując jego strukturę i wzór a jednocześnie dając wyższą odporność. Występują w wersji monokolorystycznej i niepalcującej. Dzięki temu na gładkiej, jednokolorowej powierzchni nie wystąpią odciski palców, ślady po ściereczce czy codziennym użytkowaniu. Są łatwe w czyszczeniu i przyjemne w dotyku. Można z nich wykonać fronty szafek kuchennych czy łazienkowych, zyskując ich odporność na wodę.
Kilka przykładowych wzorów blatów Slimline firmy Kronospan, www.kronosfera.pl
Sprasowana część środkowa blatu – rdzeń występuje w kilku odcieniach, najczęściej dopasowanych do wzoru (szary, biały, czarny, brąz). Po przecięciu rdzeń jest widoczny. Co jednak istotne blat jest bardzo cienki, najczęściej jest to 10mm lub 12mm. Dodaje lekkości i nowoczesności kuchni. Jest łatwy w obróbce i montażu. Można go wykorzystać na ścianie pomiędzy blatem a zabudową wisząca. Można dopasować do niego laminat HPL albo fronty laminowane w zabudowie kuchennej.
laty kompaktowe występują także w kilku wymiarach płyt, a niektórzy producenci oferują dostawę w potrzebnej ilości m2, nie ma więc konieczności zakupu całego blatu. Najczęściej spotykane szerokości to: 64 – 65cm, 130-132cm, 140cm. Długości w zależności od producenta też są zróżnicowane np. 205cm, 305-307cm, 410cm, 420cm, ale można też kupić płyty o długości 152cm. Mamy więc możliwość dobrania takiej płyty, która nie generuje zbyt dużego odpadu.
Ogromną zaletą tych blatów jest także odporność na wodę. Zamknięta struktura rdzenia czyni je prawie całkowicie odpornymi na kontakt z wodą. Można więc spokojnie montować je w łazienkach. Z niektórych, wzmocnionych można nawet wykonać podwieszane umywalki.
W moich projektach blaty kompaktowe pojawiają się dosyć często, jako alternatywa dla droższych blatów kamiennych i mniej odpornych na wodę blatów laminowanych.
ALE…
Są dużo bardziej odporne na zarysowania i szorowanie niż blaty laminowane czy drewniane. Najczęściej można je przecierać ostrzejszą częścią gąbki kuchennej, można czyścić odpowiednimi środkami chemicznymi. Przesunięcie naczyń też nie pozostawi śladu, ale… Jeśli chcemy coś kroić, musimy zastosować deskę do krojenia.
Są także dużo odporniejsze na wysoką temperaturę. W zależności od producenta są to różne wartości, nawet do 190 stopni ale…. Wciąż nie można na nich postawić gorącego garnka, czy patelni. Najlepiej użyć dedykowanej do tego podstawki.
Blaty są zabezpieczone przed działaniem promieni UV i nie odbarwiają się w kontakcie z żywnością, są też prze swoją homogeniczność dużo bardziej antybakteryjne, ale… Nadal, raczej nie zostawiałabym na długo kurkumy czy buraczków, gdyż ich doszorowanie, szczególnie na jasnych powierzchniach, może okazać się trudne.
ZALETY BLATÓW KOMPAKTOWYCH | WADY BLATÓW KOMPAKTOWYCH |
Wciąż atrakcyjne cenowo Różnorodność wzorów, struktur, szerokości Możliwość dopasowania płyty HPL Łatwy montaż, demontaż, obróbka\ Łatwe w czyszczeniu, można niektórych używać detergentów Nie odbarwiają się pod wpływem promieni UV i pod wpływem żywności czy tłuszczy Odporne na zarysowania, ścieranie Antybakteryjne Można zamontować zlewozmywak podwieszany Można zamontować płytę grzewczą zlicowaną z blatem Trudniejsze uszkodzenie krawędzi Odporne na działanie wody Nadają się do łazienek | Mniejsza odporność na wysokie temperatury Brak możliwości renowacji |
Blat drewniany
Chyba najbardziej klimatyczny, naturalny rodzaj blatu. Świetny w wielu aranżacjach wnętrz. Dzięki niemu wnętrze staje się przytulniejsze, bardziej ciepłe, naturalne. Jednocześnie jednak jest to jeden z najbardziej wymagających blatów, także warto wiedzieć na co się decydujemy.
Wybierając blat drewniany najlepiej zdecydować się na troszkę droższe, ale odporniejsze gatunki drzewa np. dębowe czy odporniejsze na wodę tekowe. Wymiary płyty drewnianej zależą od wyboru gotowego materiału. Możemy zlecić wykonanie na wymiar stolarzowi, zyskując w ten sposób dowolną grubość i szerokość. Możemy też zakupić gotowe rozwiązania dostępne na rynku. Wtedy blat ograniczy się do najpopularniejszej wymiarówki, czyli szerokości 60cm, 65cm i długości 300cm, 420cm oraz grubości około 3cm.
Najlepszym rozwiązaniem w kuchni, jest blat olejowany. Dzięki temu łatwiej samodzielnie poddawać go renowacji, a trzeba ja wykonywać dosyć regularnie i często. Zdarzają się także blaty fornirowane, czyli zbudowane z płyty wiórowej lub mdf, obłożonej fornirem drewnianym. Można je wykonać na zamówienie lub skorzystać z oferty ikea.
Do blatów drewnianych możemy dopasować też deskę, klepkę, a pocieniony blat zastosować jako okładzinę pomiędzy blatem kuchennym a szafkami wiszącymi. Możemy go skomponować z frontami szafek, okładzinami ściennymi czy deską podłogową.
ALE…
To naturalny, ciepły, przyjemny w dotyku, klimatyczny materiał, ale….
Nie nadaje się do kontaktu z wysokimi temperaturami. Nie postawimy na nim garnka, ani patelni i nadal musimy korzystać z podkładek.
Nie jest odporny na promienie UV i kontakt z żywnością. Nie jest też tak, jak poprzednie blaty antybakteryjny, ze względu na właściwości drewna. Blat olejowany pod wpływem słońca i użytkowania najczęściej ściemnieje, a wszelkie plamy z buraczków itp. trzeba jak najszybciej zetrzeć.
Nie jest odporny na zarysowania, ścieranie, szorowanie i środki chemiczne. Nie ukroimy na nim chleba, lepiej korzystać z deski. Zarysowania zrobią się dosyć szybko i żeby blat wyglądał estetycznie warto co dwa-trzy miesiące, przeszlifować i od nowa zaimpregnować olejem.
Nie nadaje się do stałego kontaktu z wodą. Trzeba bardzo dbać o to, żeby pozostawał suchy, wycierać po każdym kontakcie z wodą, nie zostawiać na nim mokrej ściereczki i najlepiej zabezpieczyć przed parą zmywarki. No chyba, że jest to blat wykonany z teak, wtedy faktycznie może mieć kontakt z wodą.
Do łazienki poleciłabym blaty wykonane z drewna litego, dokładnie zabezpieczonego przed wodą lakierem lub olejem, ale… Najlepiej wybrać drewno teak lub dębowe i pamiętać o wytarciu po każdym kontakcie z wodą.
Blaty drewniane w moich projektach także polecam, ale jednak dla tych którzy mają czas i ochotę na dbanie o nie, ich renowację i pielęgnację.
ZALETY BLATÓW DREWNIANYCH | WADY BLATÓW DREWNIANYCH |
Wciąż atrakcyjne cenowo Możliwość dopasowania do montażu pomiędzy blatem a szafkami Łatwy montaż, obróbka Łatwe w czyszczeniu, tylko dedykowanymi do blatów drewnianych środkami Nadają się do łazienek Możliwość samodzielnej renowacji | Tylko wzór drewna Odbarwiają się pod wpływem promieni UV i pod wpływem żywności czy tłuszczy Słaba odporność na wysokie temperatury Słaba odporność na działanie wody Łatwe uszkodzenie krawędzi, słaba odporność na zarysowania, ścieranie Nie polecam montażu zlewu podwieszanego Nie można zamontować płyty grzewczej zlicowanej z blatem Nie są antybakteryjne |