Blat do kuchni i łazienki, który wybrać i dlaczego. Konglomerat, spiek, a może kamień?

Kuchenny blat to najistotniejszy element aranżacji kuchni. To na nim wykonywać będziemy wszystkie kuchenne prace. To blat jest najbardziej narażony na zarysowania, wysoką temperaturę, plamy itp. Wybór jest coraz większy. Który więc sprawdzi się w naszej kuchni – podpowiedzi cz.1.

Blaty z konglomeratu kamiennego

Powstają ze zmielonego kamienia np. kwarcu, granitu, marmuru połączonego z żywicami poliestrową lub epoksydową. Kamień stanowi ponad 90% budulca, dzięki czemu blaty są w przeważającej części naturalne i posiadające właściwości kamienia, który przeważa w składzie. Do kuchni wskazane są blaty wykonane z mieszanki kwarcu i granitu. Są odporne na uderzenia, zarysowania, bakterie, odbarwienie i wodę. Są łatwe w utrzymaniu czystości i można je poddać recyklingowi, odnowieniu. Ich ogromną zaletą jest też możliwość podwieszenia umywalki czy zlewozmywaka lub wykonać je bezpośrednio z konglomeratu.  Ociekacz na mokre naczynia, także można wykonać poprzez estetyczne frezy w blacie. Łączenia są bezspoinowe, prawie niewidoczne. „Konglomeraty” można także wykorzystać jako np. okładziny posadzek, schodów czy parapety.

Blaty z konglomeratu kwarcowego występują w dużej ilości wzorów i tekstur. Wzory są często powtarzalne i w wielu przypadkach można je ze sobą połączyć, kontynuując wzór. W większości wzorów są barwione w masie, dzięki czemu po przekrojeniu nadal widzimy kolor, wzór, który występuje na blacie. Można kupić w wersji polerowanej, z połyskiem lub w wersji gładkiej. Niektóre blaty posiadają domieszkę szklanych drobinek, pięknie odbijając światło.

Blaty wycinane są z płyt o większej powierzchni. Wstępują w różnych wymiarach, w zależności od producenta. Najczęściej wykorzystywane są blaty o grubości 20mm, chociaż czasami można też wykorzystać blaty o grubości 30mm czy 12mm. Szerokości płyt 140cm, 155cm, 159cm, 160cm a długości także w zależności od wzoru to np. 306cm, 320cm, 325cm. 

Zdjęcie: materiały reklamowe Technistone

ALE….

Są odporne na wysoka temperaturę, najczęściej do 140stopni… ale gorące garnki, warto jednak postawić na podkładkach dedykowanych do tego celu.  

Są odporne, trwałe, twarde… ale w odbiorze, dotyku są zimne. 

Najmniej przydatne w kuchni są blaty, które powstają z mieszanki z marmurem czyli tzw. aglomarmury… ale można je wykorzystać np. jako parapety. 

Zalety blatów z konglomeratówWady blatów z konglomeratów
Różnorodność wzorów, struktur, 
Możliwość dopasowania płyty na ścianie nad blatem
Łatwe w czyszczeniu, można używać niektórych używać detergentów
Nie odbarwiają się pod wpływem promieni UV i pod wpływem żywności czy tłuszczy (w zależności od producenta)
Odporne na zarysowania, ścieranie
Odporne na uszkodzenia
Antybakteryjne 
Odporne na wodę i parę wodną
Można wykonać z nich zlewozmywak, umywalkę
Można podwieszać zlewozmywak, umywalkę i wykonać ociekacz
Możliwość recyklingu, renowacji
Możliwość wpuszczenia płytki grzewczej i zlicowanie jej z krawędzią blatu
Wysoka cena
Montaż i obróbka tylko przez firmy kamieniarskie
Mniejsza odporność na wysokie temperatury
Jako okładzina ścienna – grubsze niż spieki
Waga
Zimny

Blat ze spieku

Powstają z mieszanki  piasku kwarcowego, granitu, iłów łupkowych, glinek i pigmentów ceramicznych. W trakcie obróbki mieszanka jest prasowana pod dużym naciskiem, formowana w płytę docelową, nanoszona jest warstwa kolorystyczna a następnie całość wypalana jest w temperaturze 1200stopni C. Dzięki takiej obróbce mamy praktycznie idealne rozwiązanie do kuchni. Płyty ze spieków są odporne na zarysowania, plamy, promienie UV, detergenty, są wodoodporne i co najważniejsze odporne na wysokie temperatury. Mogą być stosowane praktycznie wszędzie, zarówno wewnątrz, w kuchniach, łazienkach jak i na zewnątrz, jako okładziny ścienne. Łączenia są bezspoinowe, prawie niewidoczne. Ich ogromną zaletą jest też możliwość podwieszenia umywalki czy zlewozmywaka lub wykonać je bezpośrednio z konglomeratu.  Ociekacz na mokre naczynia, także można wykonać poprzez estetyczne frezy w blacie. „Spieki” można także wykorzystać jako np. okładziny posadzek czy schodów.

Występują w coraz bogatszym wzornictwie, kolorystyce, imitując nie tylko kamień naturalny, ale też beton, blachę, miedziane powierzchnie. Tworzą jednolitą powierzchnię, można je ze sobą łączyć kontynuując wzór. 

Blaty wycinane są z płyt o większej powierzchni. Występują w różnych wymiarach, w zależności od producenta. Płyty występują w grubości od 4mm do 30mm. Cienkie 4mm sa idealnym rozwiązaniem jako okładziny ścian czy fronty kuchenne a grubsze, właśnie jako blaty. Szerokości płyt 140cm, 144cm a długości także w zależności od wzoru to np. 320cm.

ALE….

Są moim zdaniem idealne…. ale ich cena jest jednak wysoka.

Zalety blatów ze spiekówWady blatów ze spieków
Różnorodność wzorów, struktur, grubości
Możliwość dopasowania cieńszych na ścianie i grubszych jako blat
Łatwe w czyszczeniu, można używać niektórych używać detergentów
Nie odbarwiają się pod wpływem promieni UV i pod wpływem żywności czy tłuszczy (w zależności od producenta)
Odporne na zarysowania, ścieranie, można na nich kroić bez deski do krojenia
Odporne na uszkodzenia
Antybakteryjne 
Odporne na wodę i parę wodną
Odporne na wysoką temperaturę, można postawić garnek
Można wykonać z nich zlewozmywak, umywalkę
Można podwieszać zlewozmywak, umywalkę i wykonać ociekacz
Możliwość wpuszczenia płyty grzewczej i zlicowanie jej z krawędzią blatu
Wysoka cena
Montaż i obróbka tylko przez firmy kamieniarskie

Blat kamienny

Jak sama nazwa wskazuje, jest to blat w całości wykonany z kamienia naturalnego. Nie posiada domieszek czegokolwiek, gdyż jest zwyczajnie płytą kamienną, która podlega obróbce kamieniarskiej. W kuchni, jako blat najczęściej wykorzystywany jest granit, czasami kwarcyt. Ten drugi jest jednak znacznie droższy.

W zależności od miejsca wydobycia ma różną kolorystykę i wzór. Najczęściej są to czernie, szarości, beże czy odmiany błękitu. Jest trwały, odporny na uderzenia, zarysowania, plamy, promienie UV, wysokie temperatury, wodę i parę. Może być polerowany na połysk, a może być szczotkowany, czy porowaty np. w postaci tzw. skórki pomarańczy. Bardzo rzadko w kuchni widujemy trawertyn czy marmur. Te kamienie nie są polecane jako blaty robocze. Zbyt łatwo chłoną zaplamienia i trudno utrzymać je w czystości.

Kamień, to materiał naturalny, występuje więc w takiej kolorystyce i wzornictwie jakie jest charakterystyczne dla miejsca wydobycia. Jest ponad 200 kolorów kamienia. Stąd beże, szarości, czarny, odmiany niebieskie czy różowe różnią się od siebie i nie ma możliwości by powtarzały się. Kamień przed obróbką różni się w wyglądzie od efektu końcowego po obróbce. 

Płyty kamienne nie posiadają jednolitego wymiarowania, slaby z których są pozyskiwane mają najczęściej wymiary około 300×200, 250×150, 250×70 cm. Najczęściej występują w płytach o szerokości 120 cm i długości od 250 do 300 cm, i grubości 20 lub 30mm. 

Ich ogromną zaletą, podobnie jak konglomeratu i spieków, jest też możliwość podwieszenia umywalki czy zlewozmywaka i wykonanie ociekacza na mokre naczynia w postaci frezów w blacie.

ALE….

Można je montować na ścianie pomiędzy blatem a szafkami… ale ze względu na grubość wymagają dodatkowej obróbki.

Są ą trwałe, naturalne… ale bardzo ciężkie i ich cena jest wysoka.

Są odporne, twarde… ale w odbiorze, dotyku są zimne.

Zalety blatów kamiennychWady blatów kamiennych
Łatwe w czyszczeniu, można używać niektórych używać detergentów
Nie odbarwiają się pod wpływem promieni UV i pod wpływem żywności czy tłuszczy (w zależności od producenta)
Odporne na zarysowania, ścieranie, można na nich kroić bez deski do krojenia
Odporne na uszkodzenia
Antybakteryjne 
Odporne na wodę i parę wodną
Odporne na wysoką temperaturę, można postawić garnek
Można wykonać z nich zlewozmywak, umywalkę
Można podwieszać zlewozmywak, umywalkę i wykonać ociekacz
Możliwość wpuszczenia płyty grzewczej i zlicowanie jej z krawędzią blatu
Można go poddać naprawie, renowacji
Wysoka cena
Montaż i obróbka tylko przez firmy kamieniarskie
Waga
Nie wszystkie kamienie nadają się jako blaty kuchenne
Zimny

W tekście wykorzystano materiały reklamowe marek Technistone®, Cosentino i Laminam Poland.

Scroll to Top